Ons verhaal
Marcel en Simonne hadden al snel een goede techniek gevonden om hun aardbeien te telen in volle grond. De geplukte aardbeien werden onmiddellijk van op het aanpalende veld naar huis gebracht waar ze door Simonne, voor de garage aan de kant van de straat, verkocht werden.
In de jaren 60 hadden hun aardbeien succes in de streek, waardoor ze de mogelijkheid kregen om verder uit te breiden. Ze gingen van enkele rijen naar een volle 10 are. Door het plaatsen van kleine tunnels over de plantjes waren de aardbeien beter beschermd, konden ze sneller groeien en was hun kwaliteit nog beter. Het seizoen, dat normaal maar 3 weken duurde (van begin tot eind juni), kon hierdoor met 2 weken verlengd worden (van half mei tot eind juni).
Vanaf de jaren 70 begonnen er zich nieuwe technieken en systemen aan te bieden om de teelt nog vlotter te doen verlopen. Zo kwamen er tunnels van 5m breed in ijzer en plastiek over de rijen, die zorgden voor een nog betere bescherming van de 2000 planten. Ondertussen werd het kraampje langs de kant van de straat omgeruild voor een plekje in de schuur, waar ze een kleine soort van hoevewinkel begonnen voor de verkoop van hun aardbeien.
Midden de jaren 80 begon Luc Van Hassel, de middelste zoon van Marcel en Simonne, ook interesse te krijgen in de ambacht die zijn ouders uitvoerden. Hij hielp mee waar hij kon, leerde de stiel en begon al snel met het uitbreiden van de zaak door zelf nog grotere tunnels te plaatsen van 6m breed, goed voor ongeveer 2500 planten.
1994. Luc Van Hassel en Kathleen Ceuleneer.
Luc en zijn echtgenote Kathleen nemen samen de zaak over en beslissen om nog verder uit te breiden en nieuwe teelttechnieken toe te passen. Naast het telen op volle grond beginnen ze ook met de teelt op substraat (een stelling op hoogte). Op deze manier wordt het aangenamer om te plukken en kunnen ze hun oogst voldoende spreiden, zodat het seizoen nog langer kan duren. Ze proberen ook een aantal aardbeisoorten uit om verder op zoek te gaan naar, volgens hun, de perfecte aardbei. Voor Luc en Kathleen primeert de kwaliteit steeds boven de kwantiteit en streven ze altijd naar perfectie.
Heden. De volgende generatie?
Aangezien Luc nog steeds voltijds werkt buitenshuis, is het voornamelijk Kathleen die instaat voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. Luc en Kathleen hebben buiten het bedrijf de handen ook meer dan vol met hun kroost van 6 kinderen.
Vandaag de dag hebben Luc en Kathleen een goede 40 are staan, goed voor zo’n 40.000 planten met heerlijke aardbeien. Deze worden nog steeds met veel liefde, passie en ambacht geteeld en rechtstreeks vanop het veld naar de klanten gebracht in hun winkel. Sinds 2018 verkopen ze ook groenten, fruit en andere streekproducten.
Na 25 jaar zijn beiden nog steeds met volle goesting en enthousiasme in de weer voor de teelt van deze overheerlijke aardbeien. De passie en liefde voor de stiel wordt door het enthousiasme van Luc en Kathleen dan ook overgedragen aan hun kinderen. Deze nemen dit graag op, helpen waar mogelijk en staan klaar om de fakkel over te nemen. De volgende generatie is verzekerd!